Ráhallgató: Mastodon, SubRosa, Vektor

Na, ez egész jó eresztés volt: ha pontoznom kellene, a 8-as és a 9-es osztályzatok potyognának. Lehet, hogy új kedvenceim születnek?

MASTODON: CRACK THE SKYE (2009)

Nem tudom hová tenni ezt a csapatot, de talán nem is kell. Annyira egyéni, amit csinálnak, hogy az nemigen bírja a skatulyákat. Talán még a „progresszív” és a „zseniális” a legigazságosabb jelző velük kapcsolatban, annyira meglepő módon, mégis harmonikusan mixelik az egyes zenei stílusokat, elemeket, a szokatlan megszólalásokat. Komplex, összetett dalok, meghökkentő téma- és ritmusváltásokkal. Az anyag egyszerre üt és simogat, suttog és üvölt – rendkívüli módon szórakoztató. Ezzel együtt egyelőre még nem az én zeném.

SUBROSA: MORE CONSTANT THAN THE GODS (2013)

A zenekart simán be tudom illeszteni a Blood Ceremony és The Devil’s Blood közé, sőt egyes pillanatokban az általam igen kedvelt The Nymphs is eszembe jut róluk. Tempó tekintetében leginkább a doom vonalát követik, női énekhanggal, lírai és zúzósabb részekkel. Miközben az előtérben hömpölyög, morajlik a mély, a háttérből sejtelmes magasak csilingelnek. Művészet, hangulat-zene. A No Safe Harbour című dal nekem már nem hiányzott a végére. Jöhet tőlük a következő album!

VEKTOR: TERMINAL REDUX (2016)

Technikás thrash album komplex, nem ritkán 8-9 perces dalokkal. Kisebb hibája az anyag alulkevertsége, amitől némiképp kásás, retró hangzása lesz. A lemez legnagyobb gyengéje az énekes hangja, akit – azon túl, hogy nem egy karakteres torok – mintha egy ajtórésen túlról, vagy vastag függöny mögül hallanánk. Ha ezeket a hiányosságokat kiküszöbölnék, a Vektor a tavalyi év egyik legjobb albumát mondhatná a magáénak, így viszont a Terminal Redux csupán egy figyelemre méltó alkotás. A lemez csúcspontja számomra egyértelműen a nyitó és a záró tétel, valamint – nyilvánvaló Raining Blood-os nyúlása ellenére – az LCD című nóta. Az utolsó két szám azért még fog meglepetést okozni a súlyos hangzások kedvelőinek: a Collapse első fele mintha nem is ehhez az anyaghoz tartozna…

A szerző: Coly806 publikáció
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél te az első, aki hozzászól!

Válasz írása

Az email címed sehol sem fog megjelenni.


*