Hol volt, hol nem volt: a Metal Attack/Rattle Inc. rövid története

Benjoe és Coly, 1989-ben

Bencsik Tiborral, alias Benjoe-val egy szerdai napon, 1987. október 7-én, egy Budapestről Egerbe tartó vonaton ismerkedtem meg. Ő egy Fradi-meccsről, én a Running Wild koncertjéről mentem haza. Beszédbe elegyedtünk, és kiderült, hogy egy évfolyammal jár fölöttem a tanárképző főiskolán, ahogy az is, hogy mindketten nagy rockrajongók vagyunk. Egy évig semmi nem történt ezen a téren, aztán kitaláltuk, hogy készítsünk egy heavy metal fanzine-t, amihez az inspirációt a néhány héttel korábbi megrendezett első magyarországi Monsters of Rock fesztivál szolgáltatta, ahol Benjoe a Kiss, én az Iron Maiden koncertjén vettem részt, a Metallica fellépését pedig mind a ketten láttuk.   

 A lap A4-es papírra készült, írógéppel, a képeket saját kezűleg vágtuk ki máshonnan, és ragasztottuk a szöveg mellé. Bizonyos cikkeket régebbi keltezésű külföldi szaklapokból fordítottunk, emellett írtunk lemezkritikákat, személyes hangú anyagokat, készítettünk interjúkat, és idővel néhány külföldi kiadóval is felvettük a kapcsolatot, így lettek friss információink. Ahogy az anyag összeállt, a kéziratot felvittem Budapestre, ahol a nyomdászunk A5-ös méretben kinyomtatta, összetűzte (volt, hogy ez utóbbit is mi csináltuk az egri kollégiumi szobában), és onnan terjesztettem, szórtam szét a lapot a négy-öt legfontosabb budapesti heavy metal lemezboltba, és juttattunk el néhány tíz példányt vidéki üzletekbe.

Minden számból körülbelül 300 példány jelent meg; az általában húszoldalas, fekete-fehér kiadványért jelképes összeget kértünk, a boltokkal utólag számoltunk el, s ha minimális mértékben is, de végig nyereségesen tudtunk működni – végül is csak a nyomdát kellett fizetnünk.

Idővel kaptunk olvasói leveleket is. Többen is ajánlkoztak munkatársnak: így ismertük meg többek között a tatabányai Varga Vilit, az újpesti Frőlich Tomit (Vectomit), a – ha jól emlékszem – budafoki Seller Lacit (Attermannt) és a füleki Mag Robit. E tevékenységünkhöz kapcsolódóan szerveztük Egerben, 1989 októberében a hazai heavy metal lapok első országos találkozóját. Zenekart alapítottunk, amiből én hamar kiszálltam, Benjoe viszont továbbvitte a bandát, és még egy demót is kiadott.

Szerkesztőtársam 1990-ben családot alapított, egyre kevesebb ideje maradt a fanzine-re. Miután kiszállt a buliból, néhány hónapig még folytattam, aztán a 18. szám, bő másfél év után én is elbúcsúztam az olvasóktól.  

 

A szerző: Coly665 publikáció
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél te az első, aki hozzászól!

Válasz írása

Az email címed sehol sem fog megjelenni.


*